Boktips!

Blodläge av Johan Theorin är faktiskt den som jag tycker är hans bästa hittills. Minnen från förr blandas med mord, mordbrand och suspekta affärer. En sträckläsare het enkelt. Har ni läst något av Theorin innan och gillar hur han skriver kommer ni inte att bli besvikna!En röd liten fågel i juletid av Fannie Flagg är en söt liten historia men ger mig ingen behållning faktiskt. Det är inga känslosvängar eller spännande händelser utan den är ganska platt. Inget jag rekommenderar.


________________________________________________


Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson är en smårolig berättelse om en hundraårig man som inte vill fira sin 100-födelsedag på hemmet utan rymmer och råkar ut för den ena osannolika saken efter den andra. En lättsam och välskriven bok!_________________________________________________

Jag hann även läsa Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist.
Som vanligt skriver JAL otroligt bra och riktigt läskigt. Gillar man skräckfilm på bok kan jag absolut rekommendera denna. Det handlar om en flickbaby som hittas levande begravd i skogen som har en speciell egenskap och saknar en hel del egenskaper som man borde ha i ett normalt liv.
Vi följer hennes märkliga liv och parallellt följer vi en "vanlig" flicka och hur deras vägar möts. Då...________________________________________________

Under semestern hann jag läsa klart Vårlik av Mons Kallentoft. Det är fjärde boken i hans serie om kriminalaren Malin Fors. Någon nämnde att Kallentoft är Sveriges främsta deckarförfattare just nu. Kan bara hålla med. Det kan vara lite skumt i början med många personer och även de dödas tankar, men böckerna är väl värda att läsa.
Börja gärna med Midvinterblod som följs av Sommardöden, Höstoffer och sedan Vårlik.  Hans nyaste i serien är Den femte årstiden.


_________________________________________________


Jag har precis avslutat 1222 över havet av Anne Holt. Jag kommer antagligen inte att läsa fler böcker av henne. Jag tyckte den var väldigt långdragen och även om början är spännande och slutet är lite oväntat så tycker jag att denna boken faller ganska platt.


__________________________________________________

Nästa boktips blir Borta bäst av Sara Kadefors.
Boken handlar om Sylvia som i början av boken bor i sin bil utanför Ikea där hon även äter folks matrester och sover lite i sängavdelningen. Boken handlar om hur livet utan pengar, jobb och hem ser ut för Sylvia. Hur hon klarar sig och vi får även lära känna människor som Sylvia möter.


Under  tiden jag läste boken kunde jag inte bestämma mig för vad jag skulle tycka om huvudpersonen Sylvia.
Skulle jag tycka om henne eller inte?
När boken slutar har jag bestämt mig, jag tycker om henne men jag förstår henne inte alltid. Fast det behöver man ju inte göra.
Sylvia säger att hon lämnat det "normala" livet för att hon har gjort något fruktansvärt.
När det "fruktansvärda" avslöjas kan jag bara häpna. Lämnar man allt det man har för en sådan sak?
Boken är läsvärd och man får lära känna en hel del annorlunda men säkert helt vanliga människor.
Boken får mig att tänka på vad som verkligen är viktigt i livet.

__________________________________________________


Jag har nu läst klart Fruset ögonblick av Camilla Ceder. Boken är välskriven och läsvärd. Det enda jag har att säga om den som jag inte gillade var att det i början är alldeles för mycket personer och man inblandade. Det tog ett tag innan jag kunde hålla reda på alla personer. Det är en mordgåta och utan att avslöja för mycket är jag fortfarande, efter att ha läst klart boken, nyfiken på hur några personer i boken fick reda på vem som var skurkarna i boken. Lite synd faktiskt, för det satt jag och väntade på...


Boken börjar med att man hittar en man skjuten och överkörd på sin gård.
Polisen har ingen aning om varför denne man kan ha blivit mördad.
Det visar sig att han inte är den ende som blir mördad på detta sätt.

__________________________________________________


Mina första boktips blir Hammarbyserien av Carin Gerhardsen.
Min absoluta favoritgenre är deckare och just nu är det inte mycket annat som läses.
Gerhardson har än så länge skrivit tre böcker i serien. Den första är Pepparkakshuset.


Den andra Mamma, pappa, barn.


Den sensate som jag precis läst ut heter Vyssan lull.


Alla tre är riktigt bra, sådana böcker man inte vill lämna i från sig.
Det handlar om Hammarbypolisen i Stockholm som står inför brutala brott som de ska lösa.
Samtidigt får man följa poliserna i deras privatliv som inte är helt lugnt.
Gillar ni deckare ska ni absolut inte missa dessa!