måndag 25 juli 2011

Det är måndag morgon och tårarna trillar...

...som de gjort de senaste dagarna när jag läst nyheterna i tidningen. Vi är många som inte kan förstå det som hänt, hur kan en människa drivas så långt som att placera ut dödliga bomber och sedan helt kallblodigt åka i väg och skjuta ungdomar? Hur kan någons hat vara så stort att man kan döda en människa som man inte känner, som man aldrig någonsin träffat, vars tankar man aldrig delat?
Jag förstår inte och jag är inte den enda som är chockad och som försöker förstå. Förstå kommer jag aldrig att göra.
Att hata människor som har en viss religion är för mig obegripligt. Jag tycker det är en självklar rättighet att få lov att tro på vad man vill. Så länge man inte skadar någon med sin religion. Så vitt jag vet finns det inte någon religion som säger att mord är rätt. Att vara rädd för en religion handlar om okunskap, det vi inte vet något om är farligt. Var kom den tanken från egentligen? Var försvann nyfikenheten inför det okända?
Min förhoppning att alla ska få en bra värld att leva i är nog ljusår härifrån men vi som lever här i dag måste ta vårt ansvar. När våra barn frågar varför en punkare har svarta kläder, varför en muslim har slöja, varför en man sitter i rullstol och så vidare, svara ärligt på barnens fråga och kan man inte svara så får man ta reda på fakta innan man kokar i hop något.
Jag har alldeles för många gånger sett föräldrar som tystar ner sina barn när de ställer, en för dem, helt ärlig och naturlig fråga. Hur uppfattas detta av barnet tro? Jo, att det är något som är skrämmande som vi inte ska prata om. Fast det är min tolkning och jag är absolut ingen expert.
Vad jag vill komma fram till är att öppenhet, ärlighet och nyfikenhet är viktigt. Även förståelse och medmänsklighet.
Ha en skön måndag

13 kommentarer:

4U2! sa...

Det är så: barn behöver svar, ärliga svar. Det är barnen som sedan blir vuxna och som kan sprida tankar m.m av okunskap.
Visst är det hemskt att döda överhuvudtaget.

Gun sa...

Jättebra inlägg, jag håller med dig om allt.
Tyvärr kommer det alltid att finnas okunniga, rädda vuxna som förmedlar sina fördomar vidare till sina egna barn, men alla vi andra vuxna som har en hjärna att tänka med och ett hjärta att känna med kan göra mycket för att påverka och vara viktiga förebilder för de barnen.

mammaxtre sa...

Jag skulle tro att han får genomgå en rättspyskiatrisk undersökning innan man fattar beslut om utfall av dom. Jag är ganska så säker på att han kommer att klassas som psykiskt sjuk. Någon störning har han helt klart. Att han väljer häktningsförhandling med öppna dörrar istället för lykta är ett tecken på att han är oerhört narcisisisk. Jag finner det beklämande att så många går in på hans sida och ger honom den uppmärksamheten. Detta är precis just vad han vill.

Nog vill man skydda sina barn och det kan man inledningsvis. Men snart måste man tyvärr ge dem den sanna bilden av verkligheten, Det finns onda människoroch ibland är världen ur led.

Sköt om dig Jess

Kicki sa...

Mycket ondhet finns i världen och man undrar hur deras uppväxt har varit, om det har påverkat eller är det slumpen som lett till en handling?!! Krama varandra!

Carina Bengtsson sa...

Att en människa kan agera på det sättet är inget som vi "vanliga" människor kan förstå, hur mycket vi än försöker.

Men jag håller med dig, det krävs ärlighet, öppenhet och acceptans och detta måste vi hjälpa våra barn och ungdomar med. Vi kan börja med oss själva. Barnen gör som vi gör, inte som vi säger.

Ha en skön dag!
Kram
Carina

anne sa...

Jag undrar om han verkligen formulerat sina tankar kring hat, snarare att de som inte passar in i hans världsbild är ohyra som världen behöver befrias ifrån. Även om vi inget vet ännu, så är det väl i denna totala avsaknad av medkänsla för andra som vi kan anta att han är mer än bara störd.

BP sa...

Utmärkt inlägg, helt osentimental utan logiskt och självklart innehåll. Javisst ja, inte alls självklart för många tyvärr, vilket är oerhört tragiskt. Alla barn borde ha en förälder som du!!!
Ps. Dessvärre/-bättre tror jag att mördaren inte döms som sinnesjuk, vilket betyder att han kommer att hamna i fängelse istället för på psyket. Ds

tinazpicaboo sa...

så bra du formulerar dig! Kram

Mollan sa...

Vilket välskrivet inlägg :-)! SV: Ja, det är min tarotannons som du ser på bloggen :-) Jag är Malla och Louise är en av mina fd elever. Kram

Livet innan Liten sa...

Well said!!

Emelie sa...

Bra skrivet. Jag tror att du har helt rätt.

Miss Upsey Daisy sa...

Det är helt omöjligt att förstå och ta in. Helt totalt.

Therese sa...

Vilket klokt och bra inlägg!!! Öppenhet och viljan att diskutera med sina barn är nått jag föresätter, men är nog itne en självklarhet... KRAM!