tisdag 6 december 2011

Vad är skitsnack egentligen?

Att snacka skit om någon är inte snällt. Men var går egentligen gränsen för vad som är skitsnack?
För mig är det om någon pratar om någon annan bakom ryggen för att få den som det snackas om att framstå i dålig dager, när man gör det bara för att vara elak.
Däremot om en person gjort något som jag tycker är dumt och sedan berättar det för någon, i syfte att ventilera, är det då skitsnack? Mitt syfte är inte att framställa personen i dålig dager utan bara få lufta mina åsikter.
Är det skitsnack om jag rätt upp och ner berättar för någon annan vad som har hänt, även om det framställer någon på ett mindre positivt sätt?
Jag menar var går gränsen?

not an angel? ;)

Är det skitsnack att berätta vad man tycker om en människa? (En människa man inte gillar)
Eller är det bara ett konstaterande från min sida? Min åsikt?
Är det bättre att tiga om vad man tycker?

Vad tycker ni?

22 kommentarer:

Caja: sa...

Din inställning till vad skitsnack är tycker jag är skitbra, man måste ju få säga vad man tycker och det kan man ju göra utan att vara elak.

Kram/c

Mallan sa...

Det beror på HUR man säger det.... Kram

Kicki sa...

Man måste få ventilera! Men om den som du berättade för i sin tur snackar vid sidan om då börjar det bli skitsnack...
Stor kram
PS Vad roligt att mina bilder inspirerar dig:)

Therese sa...

står man för det man säger/tycker så är det inte skitsnack anser jag!

Tjillevipp morsan sa...

Prata om människor när de inte är närvarande- det gör vi väl alla mer eller mindre. Ventilera behöver man- få höra om någon annan anser samma sak eller om man är ute och cyklar. Skitsnack tycker jag det är när man pratar om en annan människa men sen inte kan säga det till den det berör. Om man pratar för att "gotta sig" är det absolut definitift skitsnack.
Jag är rak och ärlig och tror att man nästan alltid kan vara det till alla- bara man tänker på hur man säger det och när. Fast det finns alltid några som tar illa upp hur man än vänder och vrider på det..

Kram!

Malla sa...

Jag tycker nog att man kan få ventilera sig. Allt beror nog på situationen och hur man säger det och vilket syfte man har :)

Anonym sa...

Klart att man ska få ventilera.
Oftast har man ju någon som man byter tankar med som man har förtroende för och det är en sorts terapi.
Kram i december myset

Anonym sa...

Det är lite klurigt det där men jag tycker nog att om man stör sig alldeles för mycket på någon så att man måste ventilera, då ska man nog ta upp det med personen i fråga istället. Om det inte är en enstaka gång förstås.

Och tycker man det är jobbigt att ta upp det med personen i fråga så kanske man ska hålla det för sig själv istället. Lättare sagt än gjort tyvärr...

Have a najs kväll :)

BP sa...

Ooooops!!! Ja du... Vill du ha ett svar av mig, som verkar vara ganska så lik dig på den här punkten så ska du få det...
Brukar ibland inte bara ventilera mina åsikter med tredje part utan helt enkelt konfrontera personen jag inte gillar och berätta för henne/honom vad jag tycker. Rakt av - bara sådär. Inte speciellt diplomatiskt, jag vet, men alla borde tåla sanningen. Jag gör det, så jag utgår ifrån att andra tål den också.

PS. Tur att det händer sällan, men två personer har fått höra vad jag tycker å jag kan sta ut med att en av dom inte hälsar längre. Ds

Diana sa...

Jag arbetar med många människor och ibland tycker man mer eller mindre om det som de gör. Jag ventilerar mig mycket med mina nära och kära, jag föredrar det framför att explodera och kanske säga saker som man inte menar fullt ut.

Anonym sa...

Konstigt detta kom ikväll... Hade samtal om detta på min träff ikväll. Och då gällde det barn... Och de kan vara sö elaka eller är det bara skitsnack? Vad som e viktigt tror jag är upplevelsen hos den andra personer ! Tror att det kommer fram för eller senatr. Sen måste man ventilera ibland men då får man satsa på säkra ventiler!!! Har gått på bommen ibland. För att återgå till barn så tror jag inte den kan skilja på sk skitsnack och snacka skot/ elakt pm
någon. De ska ha avhållsamhet tror jag! Tycker generellt msn intr ska prata skit men tyvärr lever jag intr som jag lär alla gånget! Ärlighet gillar jag ....
Kramar AAS anhörig
Kram Aas mamma

Anonym sa...

Oj vad konstigt mitt inlägg blev. Hoppas det går att läsa.
Kram

Madlar sa...

Oj, det där var ingen enkel frågeställning. Anser starkt att tiga är samtycke. Om jag tycker att någon är elak, fördomsfull, inskränkt eller dumsnål har jag inga som helst moraliska principer om att ventilera det. Däremot är det inte okey att prata illa om någon för att själv framstå i bättre dager. Och vad skulle vi prata om annars? Vädret? Oss själva? Det ekonomiska läget i världen? Nja.....

Gun sa...

Skitsnack på jobbet är så himla trist och energikrävande, så jag är glad att jag hamnat på en arbetsplats där jag hittills inte märkt av något sådant. Vart gränsen går vet jag inte, men tycker det bästa är att ta upp problemet med personen det gäller. Jag pratar av mig hemma om det behövs.

Linda- Mamma till Alfred sa...

Svårt det där men man gör det ju i störande syfte,dvs man stör sig på personen i fråga i alla fall jag.
Ja det hoppas jag med vi får anmälningar trillar in vilket är skitskoj!

Ama de casa sa...

Skitsnack blir det väl när man inte talar om för den personen det gäller vad man tycker, utan bara säger det till andra.

Jo. Jag kan vara nog så feg, så när jag läser ovanstående som jag själv har skrivt, ja, då bedriver nog jag skitsnack jag med...

sv: Nej, tomten firas inte här. Det var konstitutionsdagen som firades igår :-)

Louise sa...

följas via bloglovin?

tinazpicaboo sa...

svår fråga det beror nog mycket på situationen...kram på re söt!

Anonym sa...

Jag tror att skvaller är nödvändigt för att hålla ihop familjer, grupper och samhällen. Vi måste liksom berätta historier för varandra för att vi ska känna gemenskap men också för att föra vidare vad som är rätt och fel i vår grupp. Somligt kan nog bli för mycket av varan men jag tror att inget alls vore än farligare.

Vilda tankar! sa...

Skitsnackare är vi väl alla lite till mans. De som påstår något annat ljuger säger jag.
Att umgås med någon som hela tiden ska prata negativt om andras beteende är tröttsamt - då drar jag mig undan.
Men visst både ventilerar jag andras och mina egna sätt emellanåt. Det är lärorikt och utvecklande att prata beteende sen får det väl heta "skitsnack" ibland!

Kramar

Ting sa...

Håller med dig om det!

P och A sa...

Hej!
Jag håller på att blogga om ett inlägg angående skitsnack och jag anser att ditt inlägg var super. Så jag kommer att kopiera det och även länka till dig. :-) Tack för att du hade orden på det jag vill ha sagt i detta inlägg.