I en artikel i Sydsvenskan i dag tar de upp frågan om att i äldre barnböcker byta ut stötande ord som "neger", "negerslav" och "skitstövel".
Jag är egentligen emot att man ändrar på originalen, men förstår att man gör det om människor känner sig kränkta. Men, samtidigt är det ju det ordet man använde den tiden då boken skrevs, är det inte att ta bort en del av den skönlitterära historien? Vill vi inte komma ihåg hur det skrevs då?
Svordomar och annat är kanske till för att förstärka historien. Det är bland annat Ronja Rövardotter som inte har ett vackert språk, men hon är ju för allt i världen en rövardotter. Vad förväntar man sig?
Jag tror att barnen vet vad som är rätt och fel oavsett om det står något "fult ord" i böckerna. Om inte, kan man alltid förklara för barn. Jag tycker det är mycket lättare att förklara för barn, de tar ofta allt så naturligt och okonstlat.
En del ord blir fina och en del ord blir fula. Ordet "tjej" till exempel var i 1900-talets början ett annat ord för gatflicka/ prostituerad. Ingen som tänker på det nu.
När jag växte upp hette det "negerbulle", har aldrig lagt någon större vikt vid ordets betydelse än att det var gott! Lika lite som jag upprörs över att det heter "Finska pinnar" eller något annat. Inte förrän folk reagerade på att man sa "negerbulle" och tyckte det var fel har jag börjat använda det korrekta namnet "chokladboll".
Varför blir ord nedlåtande? Måste ju vara för att vi missbrukar ordet som annars inte skulle få en negativ betydelse. Se bara hur ofta olika psykiatriska hem bytt namn under årtiondena. Dårhus, sinnessjukhus, namn på helgon o.s.v.
Nu handlade det ju om barnböcker. Om man förklarar ordet och att det inte är ett bra ord så förstår barn det. Vi kan inte skydda dem mot fula ord, de kommer att höra orden ändå.
19 kommentarer:
Håller med dig till 100%.
Kram mamma
Tusen tack.
Har bestämt mig för att i morgon är jag frisk :)
Precis så tänker jag me, varför byta ut som har funnits länge?
Kram
Åh det där är svårt... Jag tycker nog inte att fula ord ska skrivas i ungdomsböcker/barnböcker. Men å andra sidan tycker jag inte att de ska ändra de böcker som redan finns som det står fula ord i.....
Klart att de ska få skriva vad de vill! Inte ändra i böcker, fyy!
Och det heter negerbulle! (fast jag är för feg att säga det offentligt)
Håller helt och hållet med dig Jess - å här i nollåtta säger vi (förlåt sa vi då det fortfarande var tillåtit) negerboll. Här gör bullar med kanel, vanilj eller kardemumma;-)
PS. Saknade dig igår... DS
I Ronja fallet var ordet: skitstövel.
Det verkar inte så farligt i mina öron. Men i bland när jag sitter och läser barnböcker så sencurerar jag en del ord som är helt onödiga för helheten och sammanhanget.
Varför måste man ha med ett svärord i en barnbok?
En bok som handlar om en Trut säger ett barn i boken: "håll truten" Då blir det roligt och passar sig.
Lär sig att svära gör barn ändå utan att vi måste läsa om det i småbarnsböcker samtidigt som skall vi ta hänsyn till alla som blir kränkta nuförtiden så blir det kanske inte myckwt böcker skrivna...
Kram
Ja mina tankar går väl som Smulans.
Har funderat på något likande själv. Idag får barn på dagis o skolor inte bygga vapen av lego eller använda pinnar som pistoler eller gevär. När jag var liten var det ok att leka indianer och cowboysare.....
kram
Ja mina tankar går väl som Smulans.
Har funderat på något likande själv. Idag får barn på dagis o skolor inte bygga vapen av lego eller använda pinnar som pistoler eller gevär. När jag var liten var det ok att leka indianer och cowboysare.....
kram
Så rätt och riktigt skrivet, BRA!/caja
jag håller helt med
kram
Om man nu censurerar ord i böcker hur långt ska vi gå... Ibland när jag ser Disneyfilmer tycker jag att det är tur att min 5åring inte förstår bättre för de kan vara elaka. Vad jag vill komma till är hur långt ska vi gå för att skydda barnen och kan vi skydda dem från allt? Vi föräldrar har ett stort ansvar att lära rätt från fel. Kram AA mamma
När min 15 åring var sex år och gick på hockeyskola så lekte de "vem kan fånga svarteman" på isen. Samma lek leker 10 år senare leker nu Melker på hockeyskolan. Nu med namnet "vem kan fånga bergatrollet.
Jag tycker att det börjar gå till överdrift.
Om man har bott i USA (och kanske i vissa andra länder) så har man lärt sig vad afroamerikaner ska kallas och hur otroligt fel, laddat, galet det är att använda ord som neger.... :o
Att ta bort den typen av ord är en sak men svordomar och slang hör ju till tidens anda när boken skrevs.
Funderar påvilket ord man skulle byta ut "skitstövel" mot....
...."smutsig högskaftad Ecco-sko"
:-D
Knepigt det där...men precis som du skriver så tror jag att barn faktiskt kan skilja på vad som är rätt och fel, i annat fall kan man förklara det för dem. Genom att redigera "kulturen" går den också förlorad och det tror jag inte heller att vi vill...
Kloka tankar du kommer med.
Kram
Håller med om att man inte ska säga saker som är kränkande. Blir dock irriterad på t.ex. när någon (förra sommaren???) krävde att glassen Nogger (som då är slang för nougat som glassen till stor del innehåller) skulle byta namn för att det kan läsas som Nigger om man läser snabbt. Amen hallå?!
Tycker du är inne på helt rätt spår. Övertygad om att barn har förmågan att tolka orden som en del i berättelsen utan att lägga djupare värderingar på deras ev "fula" innebörd.
Själv måste jag erkänna att, trots att det inte är politiskt korrekt, ordet negerkung är naivt charmigt.
Åh. Håller med, men tycker samtidigt att..nä. Jag vet inte. Ja. Du har rätt. Barn förstår vad som är rätt och fel. Original behöver bestå. Samtidigt. Om orden kränker en annan person, varför inte byta ut dem? Vad spelar det för roll, vi kan väl lika gärna säga chokladboll?
Kul att du tar upp ämnet och diskuterar. :-)
En stor kram till dig!
Skicka en kommentar