måndag 19 mars 2012

Det här med cykelhjälm

Med en dotter som snart fyller 13 blir det en hel del diskussioner om cykelhjälmens vara eller inte vara. För mig finns inte diskussionen eftersom lagen säger att om man är under 15 år så ska man ha cykelhjälm. Så här hemma använder man hjälm eller apostlahästarna.
Många föräldrar tillåter sina barn att cykla utan hjälm trots att de är under 15.
Är föräldrar så lättmanipulerade? Varför kan man inte bara säga nej? Det finns ju en lag och slutar vi följa lagen kan vi ju lika bra säga till våra barn att det är okej att ta saker i affären utan att betala, köpa ut sprit till dem när de är 16, köra moppe utan hjälm och låta dem köra bil utan körkort. För om man struntar i en lag kan man väl strunta i de andra?

Om inga barn under 15 tilläts att cykla utan hjälm hade inte heller grupptrycket varit så stort. Enligt dottern är man töntig om man har hjälm. Varför? Jo, för att några föräldrar gett med sig och låter sina barn cykla utan hjälm och då blir de konstigt nog de coola.
Egentligen tycker jag att lagen om cykelhjälm borde gälla alla åldrar. Förstår inte varför man vid 15 år är odödlig.

Är inte föräldrar rädda om sina barn? Som vuxen borde man vara medveten om vilka skador en skallskada kan ge. Jag träffade en tjej som berättade vad hon råkat ut för när hon cyklade, utan hjälm.

Hon cyklade nerför en backe som inte var speciellt brant men som ni alla vet får man upp en ganska hög fart i en nerförsbacke oavsett lutning. När hon åkt en liten bit hoppar kedjan av, farten är för hög för att hon ska kunna sätta ner fötterna och vågar inte slänga sig heller. Hon får högre och högre fart på cykeln och det enda hon kan göra är att skrika att folk ska akta sig. Hennes väg slutar med en korsande väg med mycket trafik. Hennes val nu är att slänga sig eller korsa vägen. Det går fort och hon är livrädd. Valet görs av att hon kör in i en parkerad bil voltar och hamnar på sjukhus i nästan ett år. Den här tjejen har "tur", för hon överlever och är i dag helt återställd. Hennes skallskador var livshotande. Hade hon haft hjälm hade inte läketiden behövt vara så lång.
Behöver jag säga att hon INTE cyklar utan hjälm i dag?

Vad jag vill ha sagt är: Var rädd om era skallar! Använd hjälm! :)

Dottern - när det inte var något snack om hjälmens vara eller icke vara.


Lagen är här! 

25 kommentarer:

JenniePennie sa...

Jag försöker vara en god förebild och använder själv hjälm. Trots att jag passerat 16 för längesen ;)

Jag har köpt en snygg tjejhjälm. Vit med röda fjärilar på !

Min 16-åriga dotter har ingen cykel. Hon önskar sig en i födelsedagspresent. Det kommer att ingå en hjälm i paketet :)

Helena sa...

Åhh, vad jag håller med dig!!
Det var inte längesedan jag själv kämpade i motvind angående min dotters hjälmanvändning.
Skamset måste jag nu erkänna att jag till sist gav upp striden.
Dålig förälder??
Ja antagligen.
Kommer jag någonsin förlåta mig själv om det händer något?
Nej, naturligtvis inte!!
Men till mitt lilla obetydliga försvar så måste jag nog påpeka att det ser betydligt farligare ut när barnen cyklar med hjälmen dinglande på styret.
För det är det de gör när föräldrarna inte ser, hur mycket vi än förmanar dem.
Men så klart tycker jag fortfarande att hjälmen ska sitta på huvudet!!

tinajo sa...

Jag hörde en av sonens kompisar bräka på om hur töntigt det var med hjälm förra sommaren - jag frågade krasst hur cool han skulle se ut med skallen intryckt. Sedan hörde jag inte ett pip mer om det..! :-D

Malla sa...

Du gör ju helt rätt! F VILL ha hjälm men vi får väl se om han fortfarande vill det om 3 år..:P
Själv har jag inte hjälm, kanske borde skaffa en!

Kicki sa...

Våra barn, jämfört med andra har varit duktiga med hjälm och vi föräldrar har också haft det! Jag blev irriterad på dem som lät sina barn cykla utan! Skulle vara bra med mer information i skolan för både föräldrar och barn! Nu är mina snart 17 och snart 15 och måste säga att jag är mest rädd när sonen cyklar för där kan det gå undan...och, nej ingen använder hjälm nu längre! Kram
PS, Tror inte det blir någon casting...

Erika sa...

Gud vilken hemsk historia! Mina barn har inte fått cykla utan hjälm men nu är de så stora att jag ingenting kan säga. Själv är jag lika dum och cyklar faktiskt utan . Fy på mig!

J.Valley sa...

Jaddå samma visa här. Men inte över att ha när man cyklar ( den kampen är vunnen av mig) Näddå nu har vi gått över till att tjata hål i huvudet att slippa när man rollar!!Det är om inte ännu farligare med småsten o annat mög som fastnar i hjulen.Men jag ger mig inte där heller..jag skrev under kontraktet om att vara elaka mamman för snart 13 år sedan.

BP sa...

Det finns ju ingenting att snacka om att du har rätt! Förresten tycker jag att alla oavsett ålder borde använda hjälm. Jag menar moped, MC - då finns lag. Varför inte för cyklister.

I Stockholm har det blivit lite av en "trend" att sätta på sig cykelhjälm även för vuxna. Lite "tävling" om vem som har den coolaste hjälmen. Det märks även på vissa barn faktiskt.

Västgötskan sa...

En billig livförsäkring, helt klart!

4U2 sa...

Tyvärr så är barn luriga: mina använde hjälm alltid men så kom vi på den ena tjejen som precis skulle ta på sig den hon tydligen haft hängande på styret på väg hem ... hon tog alltså på sig den när hon kom nära vårt hus så vi inte skulle upptäcka vad hon gjorde!
Hjälm har räddat många jag känner så det borde vara lag på att ALLA cyklister borde bära en, finns ju jättesnygga nuförtiden.

Shamrock sa...

Känner igen det där. Mina barn var oxå tvungna att ha hjälm och de var ganska ensamma om det. Trots att vi satt på föräldramöten och bestämde gemensamt så sket många föräldrar i det

Anonym sa...

Håll ut Jessika, vi är fler som tycker som du! Hellre ocool och klok än cool och oklok! Dessutom är jag säker på att barnen egentligen vill att vi skall bry oss, alltid!
Karina

Ninja sa...

När jag rider har jag alltid hjälm.....men när jag var barn fanns inte cykelhjälmar. Vad jag vet hände inte så många olyckor heller.....cyklade vi bättre förr?

Diana sa...

Det är väldigt konstigt att de väljer att tumma på reglerna. Även om man bortser från riskfaktorn så måste det ju vara pinsamt att bli haffad av polisen...

dianasdrommar sa...

Alla ska ha cykelhjälm tycker jag, även vuxna.Men barnen tycker att det är töntstämpel på hjälm ...ha en finfin tisdag kram Diana

Susanne sa...

Förstår inte hur man kan riskera sina barns liv. Det borde vara lag för alla att bära cykelhjälm.
Kramar

Therese sa...

Här gäller hjälm, men får säkert ta den diskussionen om x antal år... KRAM!

ansepanse sa...

bra skrivet, jag tycker också att ALLA skulle ha hjälm oavsett ålder, gör om lagen helt enkelt, inte blir man odödlig bara för att man fyllt 15 år
kramar

Ama de casa sa...

Fy vad läskigt...

Jag har löst det genom att inte cykla alls. Trafiken är hemsk här nere och det finns just inga cykelbanor.

Scott sa...

Here all the different states have different rules. Im not really sure if we have a bicycle helmet law for children here. I would hope we do as we have one for motorcycles. I must admit however that when I was on a mc trip down south a few years ago........I rode without a helmet....lots of sun and a totally "cool" lol.

Anonym sa...

Hej! För mig är cykelhjälm en självklarhet på alla i familjen. Om lagen gällde även vuxna skulle det kännas mindre pinsamt för ungdomarna att använda cykelhjälm är jag säker på. Och en tistel till alla föräldrar som inte kollar att deras barn knäpper hjälmen ordentligt när de ska ut och cykla. Ofta ser man ju tonåringar som satt på sig hjälmen men inte knäppt hakbandet =O

Mvh Åsa

Jeanette sa...

Här är det hjälm som gäller för alla oavsett ålder... tycker att åldersgränsen är skitkorkad! Visst ser jag töntig ut med hjälm, men skulle se ännu töntigare ut i en sjukhussäng på intensiven med slangar ut och in i kroppens alla håligheter ;-)
Bra inlägg!

Mallan sa...

Usch vilken historia... Jag trodde faktiskt att lagen gällde alla åldrar......

Tingeltangel sa...

Bra rutet! Att inte använda hjälm är att säga att man inte har något i huvudet att vara rädd om.

Maria sa...

Mina 11-åringar knorrar inte än så länge men den dagen kommer nog. Och då kommer jag att vara stenhård. Utan hjälm - ingen cykel. Punkt slut!