söndag 25 september 2011

Det här med skriftspråket

Det skrivna språket kan ställa till det i bland då det är svårt att skriva så folk ser om det är skämt, allvar eller ironi. Man kan ju använda sig av ;) för skämt och :) för glad och :( för ledsen för att gör det hela tydligare.
Men en sak förstår jag inte.
På FB kan du se när folk fyller år och det är ju alltid trevligt att få en födelsedagshälsning där, men ofta skriver folk på två olika sätt:

1. Grattis på födelsedagen! (inget konstigt eller hur?)

2. Grattis på födelsedagen... (vad menar man med punkterna? För mig menas de att man inte är glad över något. Jag hade kunnat använda det när jag skriver "Vad tråkigt..." där det menas att ord för att uttrycka det tråkiga liksom inte finns för att fortsätta,  eller "Det där var ju kul..." då betyder det att man inte alls tyckte det var roligt. Eller tolkar jag punkterna fel?)


Det är alltid lika spännande att ladda in bilderna i datorn.
Man vet liksom aldrig vad det är för bilder som dyker upp!
Inte för att bilden har något med inlägget att göra, tyckte bara att det blev trevligare men en bild: :)

20 kommentarer:

4U2! sa...

Visst är det så, missförstånd kan ske bara för att en punkt hamnat fel t.ex.
Tänkte på det skrivna: via min nya läkare har jag fått en del journalkopior från olika ställen. Jag läser plötsligt om en annan person för det mesta som finns nedskrivet stämmer inte med mig. Inser vilken makt den som skriver har för alla tar ju för givet att det som står i ens journal stämmer ... vilket det inte gör. Således har alla läkarna hjälpt mig med smärtan, de har lyckats med x och y, jag är si och så osv. Undra på att de vägrat mig journalkopior! Kränkande.
Ha en bra dag!

Anonym sa...

Jag instämmer! Tror ibland (så HIMLA elakt o nedsättande, jag vet) att vissa sov sig igenom svensklektionerna och aldrig har läst en bok!? (bristande intelligens tycker jag är lite hårt att ta till)
Denna bedömning gjord enbart på deras inlägg på FB; där det kan vara inlägg som är hur långa som helst utan något som helst skiljetecken, eller så är det konstant tre punkter (eller fler) mellan det man skriver.
Alla gör fel. Men på allt? Hela tiden? Varje gång?

//Svenskläraren nr 2

Mallan sa...

Ja det där med HUR man skriver saker och ting är jag också känslig för. Vissa skriver en mening och sedan flera ..... efter. Då tolkar jag den personen som lite trött och seg. Och en person som skriver många !!!! är en hurtig en. Så olika vi är :-)

Vilda tankar! sa...

När jag skriver tre punkter efter en mening menar jag det lite som ett frågetecken typ "vad det bra eller?"
Att skriva tre punkter efter "grattis på födelsedagen" känns helt fel så jag tycker att du tolkar punkterna helt rätt. Punkterna är mer åt det negativa än åt det positiva hållet.

Ha en skön söndag - det ser ut att bli en skön dag!
KRAM

ansepanse sa...

jo, men jag håller med dig angående punkterna, så är det ju
Sv: så du skrattar åt mig när det var 57 bitar som fattades i puzzlet :) :)
kramar

Emelie sa...

Haha, ja jag vet, det blir lätt fel. jag avskyr att använda smileisar men ibland har man inget val känns det som. Jag vet förresten en som skriver tre punkter efter varje mening när han skriver sms, vilket jag tycker är smått anmärkningsvärt. Vad menar man då liksom? Eller de som skriver fyra punkter. En helt ny dimension.... I övrigt tolkar jag punkterna som du!

Anonym sa...

Tänk så olika man tänker. Jag använder mig ofta av ..... eller !!!!!! Det är nog oftast när jag smsar. .... Är ofta en svagare betoning, konstpaus eller fler ord onödiga. !!!!!! Använder jag vid stark betoning. Både när jag är glad och arg.Ofta använder jag detta till pesoner som känner mig och som jag tror tolkar mig som jag menar.
Tänk vad olika man ser på saker och hur saker kan uppfattas. Nog fick jag mig en tanke idag. Saken är ju bara om jag ändrar mig eller om man lunkar i samma men det kan vi ju ta i en annan diskussion .
Kram AAs mamma
Ps Ses i veckan. Känns längesedan ds

Fröken Isakson sa...

Ja det är svårt med skriftspråket. Och spännande hur olika människor tolkar olika saker :D. kram kram och hoppas du har en härlig helg.

Anonym sa...

Visst ser det konstigt ut med punkter ibland.... ..... .... Äsch! Jag tar några till.... ...........
:-)

sv: Nejdå. Vi äter inte ute ofta alls. I alla fall max två gånger om dan. Om vi inte äter frukost ute, vill säga... ;-)

BP sa...

Bra att du tar upp punkterna. Har tänkt många gånger på det (dock inte i FB, som jag inte är med i). Brukar använda punkter ibland i bloggen och undrar varför egentligen. För mig betyder tre punkter att det finns en fortsättning på meningen som jag vill att läsaren kan tänka ut själv. Så jag ser inget negativt med punkterna.Riktigt intressant faktiskt, undrar vad en språkexpert tycker här. Om jag inte glömmer det så ska jag fråga på jobbet på måndag.

Therese sa...

Ja jag får dille på detta missbruk med ... Dessutom när folk använder allt för många, jag har lärt mig att det ska vara tre st då man lämna öppet för läsaren att fylla i egen tolkning när man saknar ord.

Hoppas din helg varit fin! KRAM

Petra sa...

Punkterna efter en mening är lite sisådär. Jag kan använda det i
- Det var ju sköj...
Och då menar jag med att man ör lite tveksam.
Kram

Shamrock sa...

... betyder väl att meningen är lite oavslutad. Men efter en grattishälsning verkar de väl lite felplacerade

Diana sa...

Det är verkligen inte lätt att förstå en persons sinnesstämning när man inte ser den. Det har hänt mig ett par gånger här på nätet att folk missförstått mig.

Ting o Tankar sa...

Haha, det här var intressant!
Jag brukar ha tre punkter i början i mina inlägg i: Dagens fönster och Dagens dörr.
Hm, undrar om det funkar att skriva så. Får klura på detta.

Fortsatt trevlig söndagseftermiddag!
Kram till dig.

Lippe sa...

På FB är jag inte så noga med stavning och snyggskriv. I bloggen försöker jag sköta mig.
Några punkter efter en mening kan jag tyda som negativt eller att man ska tänka ut en fortsättning själv men då ska det vara en given fortsättning. Efter en gratulation tycker jag inte att den passar!

anne sa...

Ett överraskningsfoto kanske....? :)

Jag håller med dig om punkterna, det finns oftast en tveksamhet eller ironi i det man skriver när man sätter dit dem.

Malla sa...

ja, det där med punkter är lite svårt faktiskt!
det beror på vem som skrivit det :)

Fru Gårman sa...

... hmm oavslutat blir det för mig också. Eller lite så där hemlghetsfullt. Eller negativt.
Jag är lite kär...
Vad menar du...?
Vad i...
Du är så gullig...
Jag ska nog ändå...
Men i grattishälsning blir de fel...

Gun sa...

Jag tycker man kan ha hjälp av både punkter, utropstecken och smileysar för att bättre få fram vad man menar med det man skriver. Men det gäller ju som sagt att använda det rätt. Jag försöker i alla fall.. (de där punkterna betyder att jag kanske inte alltid lyckas) :) (och den där smileysen betyder att jag inte tycker det gör så mycket om jag inte alltid lyckas).