tisdag 16 november 2010

Tisdagstankar

Ibland står den här jämställdhetsdebatten mig upp i halsen. Jag håller med om att det måste finnas lika rättigheter för kvinnor och män och lika lön för lika arbete, men någonstans måste vi väl också inse att vi är olika. Vi är inte av samma kön och det medför en del uppenbara skillnader, eller hur?

Idag pratade vi lite om detta på jobb. En kollega berättar att hon tycker det är viktigt att uppfostra sin dotter genusneutralt. Hennes dotter är tre år (=prinsessrosaåldern) och vill ha rosa. Hon gillar inte rosa men ser hur dotterns ögon glittrar när hon får något rosa. Jag och mina kollegor tycker att hon ska låta dottern ha rosa, det går ju över och sedan vill de inte ha rosa mer.
Då berättar hon att det finns folk i hennes närhet som inte ammar sitt barn utan matar barnet med flaska för att det inte ska vara skillnad mellan mamman och pappan. Nu kan de mata barnet på lika villkor??!!!!
Vissa föräldrar låter inte sina döttrar ha rosa för att det är förknippat med flickigt och så ska det inte vara.
När jag hörde detta undrade jag naturligtvis om de inte tillät sina pojkar att ha blått, för det är ju en typisk killfärg. Det gjorde de inte, killar får ha blått, men tjejer får inte ha rosa!
Vad sänder det för signaler till våra barn?
Vad är det vi strävar efter?
Inte är det att vara könsneutrala, jämställda eller vad ni väljer att kalla det.
Nä, vi visar våra barn att det är inte okej att vara flicka, eftersom de rätta sakerna att välja är de pojkaktiga sakerna.

Jag tycker att vi ska låta det vara skillnad mellan pojkar och flickor. Vi är ju skapta olika, ska det då inte vara så? Däremot kan vi uppmuntra flickor att leka med bilar, leka superhjältar och spela fotboll. Låt pojkarna måla naglarna, vara prinsessor och leka med dockor. Låt barnen få välja själv vad de vill leka med eller vilken färg de gillar bäst. För mig finns inte flick- eller pojkfärger bara färger där man kanske har en favorit och det har man rätt till.

Berätta gärna vad du tycker!


17 kommentarer:

Kicki sa...

Det är ju helt galet om man ska styra bort dem från vissa saker och färger, då blir ju det mer spännande och då hamnar de ju där tillslut ändå...kanske börjar gilla rosa vid 20;) Äh, det är sånt larv och trams med det där!
Kram

Camilla sa...

Oj vilket långt inlägg, men jag kan bara hålla med dig i det du skriver. Nu finns det ju även genusneutrala dagis - där man ju knappt får ställa frågan om barnet är en pojke eller flicka.....Personligen skulle inte jag satt mitt barn på det dagiset.

Gun sa...

Jag håller med dig. Visst, jag tycker vi ska vara medvetna om att man ofta gör skillnad på pojkar och flickor, omedvetet, och att det kan vara till nackdel ibland, men det får inte gå till överdrift.
Rosa är bara en färg, och jag fattar inte varför den är så känsloladdad som ingen annan färg.
Det är viktigare vad vi sänder för signaler till barnen om allas lika värde och allas rätt till samma möjligheter oavsett kön, ursprung, kläder osv.

Vilda tankar! sa...

I förskolans värld huserar olika trender och ganska snabbt också.
Det som seglat upp som nr:1 på trendlistan just nu är just "genusperspektivet"
Som ung mamma kan jag tänka mig att man är lättpåverkad och trendkänslig och vill göra rätt.
En annan som varit med ett tag tar det lite lugnare och vet att debatten kommer att segla förbi om ett tag och nya fokus tar över.
Själv tycker jag att den bestående trenden borde vara att SE sina barn och lyssna in vad just DE vill oavsett kön och den allmänna debatten.
Allt annat är brottsligt i min värld!

Tillägg: både flickorna och pojkarna leker i våra fina prinsessklänningar på förskolan och ingen är finare än den andra!
Bra inlägg!
Kram Monica

BP sa...

Jess - äntligen någon (=du) som verkar fatta att det faktiskt är skillnad mellan tjejer och killar. Tackar för det. Bejaka skillnaden säger jag bara (det där med amningen är ett mycket dåligt och tragiskt "skämt" tycker jag). Har ju inga barn (maken klär sig varken i rosa eller blått;-)) men vad jag har förstått av en arbetskompis så verkar det inte finnas annat än rosa för tjejer i affärerna. För killar däremot finns det allt från blått, grönt till gult, svart och rött.

BP sa...

Glömde ju säga: Om det är du som har ritat bilden så är den helt suverän. DS

Afrodite sa...

Kom precis på...du kanske oxå ska på utbildning på fredag...? Vi kanske ses...? =)
Kram och godnatt!

Diana sa...

Jag tycker genusdebatten gått lite för långt... Jag ser inte hur min eventuella dotter skulle bli förtryckt bara för att jag sätter på henne en klänning. Suck. Det viktigaste är väl att fostra en stark individ som kan stå på sig. Det har gått ganska så bra för mig trots att jag hade klänning och docka...

Anna sa...

Håller med dig, tjejer ska vara tjejiga men kan även leka med bilar.
Klart dom ska ha rosa om dom själva vill, de där kommer ju ändras ju äldre dom blir.
Sen finns de ju killar som vill vara tjejer och tvärtom o de är ju en annan sak för de har ju dom valt själva.
Kramis Anna

Therese - Femstjärnigt sa...

Håller med dig fullständigt! Kunde inte ha sagt det bättre själv!
Kramar

ansepanse sa...

själv lekte jag helst med bilar när jag var liten och lekte med pojkar
kramar

2BarnsMamman sa...

Jag håller med dig helt. Det känns som att debatten ibland fokuserar på fel saker. Problemet är ju att vi värderar tjejiga och killiga saker olika. Om vi bara kan acceptera att alla är ok som de är skulle allt bli bättre. Det är ok för både tjejer och killar att vara antingen killiga eller tjejiga. Ofta blir det ju i stället att tjejerna ska bli mer som killarna och vad är det som är jämlikt med det? Fram för olikheterna. De berikar!

Ellinor sa...

Nog för att man skall uppmuntra och uppfostra sina barn neutralt, men det måste ju finnas en gräns. När det börjar handla om förbud, då har det verkligen gått för långt. Vill barnet, vare sig det är en flicka eller pojke, ha rosa och leka prinsessa - låt hon/han göra detta. Barn måste få utvecklas själva, vi ska uppmuntra dem snarare än kontrollera.
Kram

Malla sa...

JAAA! Vilket bra inlägg! Jag håller SÅ med dig.

Åsa sa...

Jag tror att vi kommer på sikt att bli mer jämställda om vi gör våra pojkar lite mer kvinnliga istället för att göra våra flickor till små pojkar. Pojkar som får växa upp med att göra "kvinnliga" saker hemma tar större ansvar när de själva skaffar familj.

Emelie sa...

Jag har så mycket att säga om det här ämnet så jag tror att det får bli ett eget inlägg...hrm, jag återkommer och länkar i så fall!

Kram

Sandra - en liten del av Mig. sa...

Jag håller helt och hållet med dig. Jag tycker även att man måste inse att kvinnor och män är olika i arbete, inte för att det ska ge sämre lön, men vi kvinnor (eller män) kanske passar "bättre" för vissa saker. Sedan kan kvinnor vara bättre på manliga saker än vissa män. Jag tycker att det ska vara jämställdhet i hemmet, men varför ska det bli gnäll och gnat om jag nu tycker bättre om att laga mat och städa, medan min man tycker bättre om att meka med bilen. Det är en onödig diskussion. Jag passar gärna upp med nybakat bröd hemma :) Eller tycker jag så bara för att jag har en som tycker om att laga mat lika mycket som mig? :)
Barnen har inte en tanke på jämställdhet ännu och väljer inte rosa för att det är flickigt, det är för att de tycker att det är fint :)
Kramar