onsdag 31 augusti 2011

Vad tycker ni?

Det diskuteras lite överallt frågan om huruvida barn ska ha matsäck med sig hemifrån till skolaktiviteter eller inte.
Jag har inga problem att packa matsäck till mina barn när de ska på utflykt, men så är det inte för alla.
Om skolan ska vara gratis, borde inte skolan ordna matsäck till barnen då, när de ska i väg under skoltid? För om matsäck ska skickas med eller pengar till glassköp, då är ju inte skolan gratis längre.
Man kanske tycker att alla har råd att skicka med sina barn pengar eller matsäck, men tyvärr är det inte så.
Jag vet en liten flicka (en av många) som vid utflyktsdags aldrig hade matsäck med sig, hon sa att mamma hade glömt. Jovars, men varje gång? Jag tror helt enkelt det var så att de inte hade råd. Visst fixade skolan en matsäck till flickan så att hon fick mat, men om skolan alltid såg till att stå för maten hade inte det här behövt hända.
En annan aspekt på det hela är ju skillnaderna på matsäcken. Någon har en torr ostmacka (ja det kan vara gott) och en annan har pannkakor, pastasallad, dricka och kakor. Barn jämför, så är det.
Vad tycker ni? Medhavd matsäck hemifrån eller ska skolan stå för det?16 kommentarer:

Vilda tankar! sa...

Faktiskt en fråga som man kan diskutera länge kring.
Själv älskar jag att packa matsäckar.
I mitt fall är det snarare så att problemet är att komma ihåg alla matsäckar som ska packas.
Att inte ha råd med några ostmackor och kex och en flaska saft det köper jag inte.
Ett gäng föräldrar som alltid pratar om sina "rättigheter" kommer vi aldrig ifrån heller.
Sen måste självklart skolan ändå vara förberedd med extra mackor och frukt till de som glömmer - för det kommer vi aldrig ifrån.

Ett snabbt svar på morgonkvisten.
Ha en bra dag
Kram

Diana sa...

Jag är dåligt insatt i ämnet, men finns det inte lagar som styr det hela över vad skolan får lov att begära av föräldrarna?

Mallan sa...

Ja det är synd om barn som inte har något eller lite med sig... Fast det är mysigt att fixa matsäck, men hade nog varit bättre om skolan stod för det.

BP sa...

Oj så svårt, är inte alls insatt!
Men ren generellt så tycker jag om lunchmaten i skolan ingår och är gratis så borde även en matsäck till utflykt vara det. Just för att alla ska ha samma mat.

Gun sa...

Det är mysigt och kul med egen matsäck, och barnen älskar det, vilket gör det hela ännu värre för de barn vars föräldrar inte har råd. Så jag tycker den enligt lag avgiftsfria skolan ska stå för matsäcken. Och egentligen tycker jag förskolan också ska det, trots att den inte är obligatorisk. Den som vill ha utflykt med matsäck kan ha det med familjen på sin fritid.

Ting o Tankar sa...

Imorgon ska jag packa en matsäck till dotter...

Therese sa...

Jag är för att skolan står för det hela, för jag minns så väl från min barndom en flicka som gick i min klass som endast hade med äpplen medan vi andra hade bullar, köpekakor å festist/läsk... Hon skämdes så. Så jag vill inte att nått barn ska behöva få stämplat på sig att de inte har det "lika bra som andra". Sedan visas det sig säkert i kläder, fritidsaktivitete osv. Men just sådana gånger blir det så tydligt! KRAM

Anonym sa...

Tycker att skolan ska stå för matsäck... Visst är det mysigt att packa ner kalla pannkakor och kanelbullar men det kan är lika ok att göra det på eftermiddagen när man sticker till pulkabacken eller en skogstur på våren.. Alla har faktiskt inte föräldrar med samma möjligheter..colapeps

Emelie sa...

På vår skola behöver ingen ha matsäck med sig vid utflykt. Skolan har alltid ett alternativ. Man anmäler sig om man vill ha skolans matsäck och då ser mentorerna till att boka detta hos bespisningspersonalen. De elever som hellre vill ta md hemifrån brukar dock få det. Jag tycker att det fungerar jättebra och så borde det vara överallt!

Camilla sa...

Håller med de som skrivit att skolan bör stå för matsäcken. Vet att det absolut är så att inte alla har råd och precis som du skrev Jess, så jämför barn. Usch att behöva bli "bedömd" utifrån vad man har med sig. Kramis

Afrodite sa...

Tycker faktiskt att skolan skulle kunna stå för det för att slippa att någon känner sig utsatt.
Kram på dig!

Diana sa...

Sv: Nä, det gäller att sätta ner foten direkt! ;)

ansepanse sa...

jag läste ditt inlägg för några timmar sedan och har funderat sedan dess, kanske tycker jag ändå att skolan ska stå för utflyktsmaten, på det viset får ju alla skolbarnen samma mat att äta och då blir det ju inte att det tittas på varandras matsäckar och jämförs
kramar

Anonym sa...

Jag vet faktiskt inte... Jobbigt för dom stackars barn vars föräldrar inte har råd/bryr sig.
Men då kommer man (jag) ju genast att tänka på en massa andra saker. Typ att det kanske vore bra med obligatorisk skoluniform för att ingen skulle känna sig utanför på grund av kläderna. Eller att mobiler skulle förbjudas i skolan eller att alla skulle ha en "skolmobil".
Det kommer alltid att finnas skillnader. Friluftsdagar är ju tämligen sällsynta om man jämför med alla vanliga skoldagar.

Svår fråga. Mycket svår.

Åsa sa...

Trots att jag själv inte har några problem med att förse mina barn med matsäck (glömt har jag gjort, pga alltför lite minne), men jag är generellt emot det. Främst därför att det brukar vara så stor skillnad på matsäckarna. Vissa har lite pengar, själv är jag emot alla dessa bullar och kakor. Matsäck ska vara matsäck, inte en massa godis. Men det är jag nog ensam om att tycka.....

Malla sa...

vi fick alltid matsäckr fr skolan. Nu ska de ha med egen. Men det var lite protester över detta med att skicka fika så nu är det inte så ofta det blir. Senast förra veckan skulle de ha med sig "litet nyttigt fika" - det tyckte jag var bra, tycker inte det ska blandas in en massa kakor och godis under skoltid.
Men annars, visst gör jag matsäck. Nellie ska ha varje torsdag då de går på utflykt. Fabbe ska ha med frukt varje dag, så ibland kan jag tycka det blir lite för mkt.